Followers

Pentingnya katalaluan selamat.

Monday, February 02, 2015
Walaupun hari ni cuti, nak post ilmiah sikit. Gittew! Hahahah

Kebanyakkan orang, suka letak password yang berkaitan dengan diri sendiri. Macam nama sebenar, nama panggilan, atau nama pet. Nombor plak kalau tak tarikh lahir yang singkat, tarikh lahir sekali dengan tahun, tarikh lahir macam ic, tahun lahir, no plat kereta, no pass kerja, umur. 

Bila orang tau id kita or email kita, senang-senang je orang nak login or hack akaun kita. I pernah ye login facebook orang sebab kes-kes di atas. 

Memang kita buat password yang berkaitan diri kita sebab nak senangkan kita ingat. Nak login macam-macam kan setiap hari? Email la, akaun bank la, akaun media sosial la, sistem dekat office la. Belum masuk blog lagi kalau ada yang masih tulis blog. Tapi senangkan juga orang nak hack tau. Mana tahu ada secret admire kan. Dia tak usik pun akaun kita, cuma dia nak "tengok-tengok" je. 

Jadi, guna la password macam gengbas, partypeople, kentangbulat, rumahmayat, merepek, selfie, dan random words yang lain2. Kalau tulis macam ni lagi bagus "thE_PoLic3". 

Okay. Sekian. 


0 maklumbalas: