Followers

Optical Character Recognition software

Thursday, June 23, 2011
Pernah guna Optical Character Recognition (OCR) software?

Hari tu i dapat satu task. Ada seorang officer ni minta i tukarkan fail yang berformat PDF ke format word. I guna converter yang ada kat internet ni je. Malangnya dokumen yang berformat PDF tu adalah dokumen yang discan. Maksudnya i print satu surat, then i scan surat tu dan jadikan format pdf. So bila i convert dari pdf ke word, dalam word tu akan ada imej la. Jadinya officer tu still tak dapat nak edit pada dokumen tersebut.

I pun dah buntu la masa tu. Tetiba ada seseorang suggestkan pada i untuk guna OCR software tu. Boleh pergi link Optical Character Recognition software.


Ni la interface OCR tu ye


Kita just upload fail pdf kita tu, then dia akan tukar kepada word yang boleh diedit. Bukan jadi imej macam converter biasa tu. So dah settle dah la masalah i tu. Tapi software ni cuma boleh convert page pertama sahaja. Jadinya i guna plak split merge pdf software untuk splitkan dokumen pdf tu.

Ni interface untuk software split merge pdf


So pada anda yang hadapi masalah sama macam i, sila la guna software2 tersebut ek. I ada juga software untuk merge kan semula dokumen2 pdf, ke dalam satu dokumen pdf sahaja. Nak tahu ke?

0 maklumbalas: