Followers

Bahayanya tiup air minuman

Thursday, May 19, 2011
Sambil-sambil buat kerja kat pejabat ni, sambil dengar radio IKIM.fm. Ye, agak pelikkan? Tapi setiap hari i dengar IKIM.fm sebab ada staff tu buka radio IKIM.fm kat tempat dia. Bagus sebenarnya sebab dengar orang mengaji, dengar bual bicara yang banyak sangat info i boleh dapat, dengar tazkirah, dengar lagu nasyid, macam-macam la... So tadi i dapat satu info mengenai tiup air minuman...


Setiap orang mesti pernah buatkan? I selalu je buat sebab nak cepat. Hahahah. I tahu tak boleh tapi i tak tahu sebab ape tak boleh. Then tadi dengar la DJ radio ni bagi info berkaitan..


Nabi saw bersabda, “Apabila kamu minum, janganlah bernafas di dalam bejana (bekas minuman) atau meniupnya". (HR Bukhari)


Tahu tak kenapa tak boleh tiup? I paham DJ tu cakap. Tapi nak lebih details, i pun google la..Ini hasil yang i dapat.


Jangan tiup minuman sebab dalam nafas kita mengandungi carbon dioxide yg mana kandungan nya jauh lg tinggi dari carbon dioxide content kat atmosphere. Xsilap saya dalam 4% kot. Atmosphere 0.04%. So about 100 times more.

As we all know, CO2 is acidic. So kalo kita tiup minuman tu, CO2 akn diffuse dalam minuman tu and buatkan nya acidic, and of course, x elok utk kesihatan kita. co2+h20 yakni air itu akan menghasilkan gabungan yg menyamai sebatian cuka. Cuka itu menghakis sifatnya.



Info dari : http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/2010/11/jangan-tiup-air-minuman.html


So lepas ni jangan tiup air minuman tu. Bahaya!



1 maklumbalas:

  1. Mummy Nana said...:

    Mmm..dulu kecik org2 tua selalu ckp jgn tiup air.. tulah selalu pesan Nabi tu mmg ada logik akalnya kan... Allah maha Mengetahui..... thanks for the info