Followers

Safety Belt VS Lock The Door

Tuesday, April 26, 2011
Situasi Pertama


Masuk kereta
Start enjin kereta
Kunci pintu
Terus jalan


Situasi Kedua


Masuk kereta
Start enjin
Pakai safety belt
Terus jalan


* Ni situasi bagi kereta yang bukan autolock ye






Antara situasi pertama dan situasi kedua, mana lebih penting? Pakai safety belt or kunci pintu?


For me, dua-dua penting. Safety belt memang wajib pakai la bila driving. Kunci pintu masa kita dalam kereta pun penting juga. Sebab mana la tahu bila kita berhenti dekat traffic light, tetiba ada orang buka pintu kereta kita ke kan? Then kalau yang jenis bawa anak-anak sekali, mana tahu tetiba anak-anak buka pintu masa kita tengah drive ke. Bahaya sangatkan?


Tapi kalau ditanya antara kedua-duanya, i pilih safety belt. Even benda tu dah diwajibkan, tapi masih ramai orang tak pakai safety beltkan? Bila nampak polis, baru terhegeh-hegeh nak pakai. Padahal safety belt tu adalah item yang boleh mengurangkan impak kita cedera bila kita kemalangan. Tapi itupun orang tak sedar dan tak nampak. Penat-penat je kementerian pengangkutan buat iklan macam-macam nak orang pakai safety belt tak kira duduk dibahagian depan or belakang. Tapi orang tetap degil juga.


I bila masuk je kereta, perkara pertama adalah kunci pintu sebelum start enjin.Lepas start enjin, pakai safety belt, baru gerak. Even tempat tu dekat je, mesti i nak pakai juga. Rasa tak selesa bila drive tak pakai safety belt. Tapi tak semua orang macam i kan?





Kadang kala i kena jadi macam perempuan tu bila orang yang drive sebelah i, agak menakutkan i cara dia drive. Hahaha




Tak kira la jenis lock door anda kan. Mesti lock!



Orang selalu suka buat macam ni kan?! I tak suka letak macam ni. Bahaya tau!


Always close your windows and lock all doors.
Pergi la website Police Deparment ni. Banyak juga info dari situ.



Fikir-fikirkan la keselamatan diri kita walau kat mana pun kita berada k. Ingat la orang tersayang ^__^






P/S : Punca entry ini ditulis sebab semalam i nampak orang yang masuk kereta, kunci pintu tapi tak pakai safety belt..





0 maklumbalas: