Followers

Petai

Tuesday, March 15, 2011
Tadi lepas kerja terus pergi mydin. Ingat nak masak sup sayur campur, tapi bila dah nampak petai, fuh! Terus la cancel nak masak sup sayur tu. Tanya housemate makan kat rumah ke apa, dia kata makan kat rumah. Then tanya dia makan petai ke tak sebab ada orang tak makan kan.. Nasib baik dia makan. So terus la pilih petai and udang. Balik, mandi, terus masak sampai maghrib..Heheheh..


Maaf tak jelas sebab time ni masih berasap-asap..Hehehe


I ni memang pantang nampak petai. Sedap je rasa. Membangkitkan selera. Heheheh. Ada sesiapa macam i tak? Hehehe

So now i nak letak info pasal petai even uols boleh je cari kat internet. Hehehe ^_^

Parkia speciosa (petaibitter bean, Thai: sataw (สะตอ), twisted cluster beanyongchaayongchaak or kampaizawngṭah or stink bean) is a plant of the genus Parkia in the family Fabaceae. It bears long, flat edible beans with bright green seeds the size and shape of plump almonds which have a rather peculiar smell, characterised by some as being similar to that added to methane gas.



Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhanhutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsiumfosforuszat besivitamin AB1B2 dan C.



Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung danpenyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.

0 maklumbalas: