Followers

Hari Wanita Sedunia

Tuesday, March 08, 2011
Setiap 8 Mac merupakan Hari Wanita Sedunia atau pun Hari Wanita Antarabangsa (International Women's Day). Tahun 2011 merupakan tahun ke 100 menyambut Hari Wanita Sedunia ni. Bangganya i sebagai wanita! ^_^





Tujuan diadakan Hari Wanita Sedunia ini ialah :-


Wanita hendaklah diberikan hak serta peluang yang sama rata sama ada dalam bidang pendidikan, kerjaya mahupun pembuatan keputusan. Wanita bergelut dengan kerjaya demi menyara keluarga dan diri, sedangkan pada masa yang sama, turut menjadi seorang ibu mahupun isteri di rumah.
Wanita terpaksa bertungkus-lumus mencari nafkah bersama-sama suami mahupun bersendirian. Ada ketikanya, mereka tidak dapat menumpukan perhatian kepada tanggungjawab membesarkan anak sepenuhnya.Ibu yang bekerja bimbang tentang keselamatan serta kebajikan anak yang ditinggalkan di pusat-pusat jagaan.Tambahan pula, kos menghantar anak ke pusat jagaan atau didikan awal yang menawarkan perkhidmatan atau kemahiran tambahan agak tinggi. Umumnya, perkhidmatan jagaan anak mahupun didikan awal kanak-kanak yang berkualiti merupakan prasyarat penting kepada wanita yang bekerjaya.

Di ambil dari SINI

Bestnya kalau hari ni semua wanita dapat cuti istimewa. Pastu hanya wanita je pergi shopping, pergi jalan-jalan, pergi berkelah tepi pantai sama-sama..Syoknya!Seronokkan kalau dapat buat macam tu.. ^_^



Pagi tadi kat Hot Fm pasal seseorang wanita pada diri anda . Seorang lelaki ni sampai menangis menceritakan perihal isteri dia yang sanggup terima dia, jaga dia even lelaki ni sakit dan tiada usus besar. Menitik airmata seorang lelaki kerana seorang wanita. Tetapi masih ada juga lelaki yang tidak reti menghargai wanita dan mendera sesuka hati mereka. Sedey i tau bila kes-kes macam ni.

Allah berkata:"Ketika Aku mnciptakan seorg wanita, ia diharuskan utk menjadi seorang yg ISTIMEWA.Aku membuat bahunya cukup kuat utk menopang dunia; namun, harus cukup lembut utk memberikan kenyamanan.""Aku memberikanya kekuatan dr dalam utk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yg seringkali dtg dr anak-anaknya.""Aku memberinya kekerasan utk membuatnya tetap tegar ketika org-org lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh.""Aku memberinya kepekaan utk mencintai anal-anaknya dlm setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat manyakiti hatinya.""Aku memberinya kekuatan utk mendukung suaminya dlm kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya.""Aku memberinya kebijaksanaan utk mengetahui bahwa seorg suami yg baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatanya dan ketetapan hatinya utk berada disisi suaminya tanpa ragu.""Dan akhirnya ,Aku memberinya air mata utk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya utk digunakan bilapun ia perlukan.""Kecantikan seorg wanita bukanlah dr pakaian yg dikenakannya, susuk yg ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorg wanita harus dilihat dr matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana CINTA itu ada."


2 maklumbalas:

  1. AkuBiomed said...:

    Selamat menyambut hari wanita sedunia. Wanita juga memainkan peranan besar didalam mengembleng tenaga membangunkan negara

  1. chenta said...:

    ye,...terima kasih ^_^