Followers

Signage dekat escalator?? Perasan ke tak?

Tuesday, January 18, 2011
I percaya hampir semua orang pernah guna escalator. Then setiap orang yang pernah guna escalator tu, mesti tak terkira dah berapa kali dia guna escalator kan?? I pun tak pernah kira berapa kali sebab setiap kali pergi shopping mall, mesti ada naik turun level. So sekali pergi je dah berkali-kali guna escalator.. Now umur i dah hampir 23, so confirm la banyaaaaaaaaaaaaaaaaak sangat!

Tapi setiap kali kita guna escalator tu, kita alert tak dengan safety signage yang ada kat escalator tu? Kita ambil berat tak tentang tu? Kita peka tak apa gambar yang ada dan apa yang ditulis? Mungkin ada yang baca dan tahu, tapi buat tak? Huhuhu. I pun dulu tak peka sangat. Cuma sekarang memang tersangat peka pasal signage tu.

Meh i tunjuk sedikit signage yang selalu ada dekat escalator..





Semua gambar dari *Google*

I kerja di jabatan yang memang berkaitan pasal keselamatan ni. Baru-baru ni ada kes kaki budak tersepit kat escalator Jaya Jusco Bandaraya Melaka. So i ada juga la tahu serba sedikit tentang kes tu. Rakaman CCTV kejadian tu pun i ada tengok. Bila tengok video tu, memang nampak la siapa yang salah. Tapi i malas la nak ulas sangat.

I cuma nak minta uols semua alert tentang signage ni dan ikut setiap arahan dalam signage tu. Even kita nampak mudah dan simple, tapi benda ni sangat penting tau. Bila-bila masa kejadian buruk boleh berlaku. Uols pun mesti taknak jadi kaki or kain tersepit dekat escalator kan?

Sekarang bila i keluar, i guna escalator, then nampak orang berdiri kat escalator tu dengan cara yang salah, i rasa nak tegur sangat-sangat! Takut tau i tengok diorang berdiri lebih dari lain kuning tu, berdiri dengan sebelah kaki letak kat bahagian tepi escalator tu. Macam-macam gaya kan ada? I memang nak tegur lagi-lagi budak-budak. Tapi takut plak kena marah. Yelah, bukan senang orang nak terima teguran kan? Tapi uols yang baca entry i ni, beringat sebelum terkena k. ^_^

P/S : I semakin hari semakin alert tentang hal keselamatan ni. Cegah sebelum terkena kan? ^_^

6 maklumbalas:

  1. mary ann ;) said...:

    hukhuk...tak penah perasan lah plk..=.=""

    takpe, pasnie nak alert jugaklah..

    ehh, kaki bdk tersepit?? wahhh, teruknya! huhu

  1. ardinihumaira said...:

    dni baru nak wta cite tentang esculator. sebab geram dengan kerenah beberapa orang yang jenis sampai je tingkat atas tu diorang berdiri je tak jalan macam pk nak g kanan ke kiri. tak hirau prang lain yang dah nak sampai atas tu. habis nak tunggu kaki orang tersepit kat esculator baru nak jalan cecepat. grr memang geram

  1. chenta said...:

    mary ann : lepas ni mesti lebih alert tau! ^_^

  1. chenta said...:

    ardinihumaira : diorg tak fikir bahaya, sebab tu diorang slumber je macam tu..kan??

  1. Queen said...:

    kat tepi escalator tu kn ada berus2 tukan..suke letak kasut kat situ buat cuci kasut..muahahha..

    very bad habit... tapi tu kalau datang gile je la..kalu tak..memang duk diam2.. =)

  1. chenta said...:

    kat berus2 tu la boleh tersepit kaki tau..huhuh