Followers

Aku memang menyampah orang macam ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, January 06, 2011
Sekarangkan tengah isu hangat pasal pakai tudung shawl dan menutup aurat. Yang memang mendapat respon dari ramai blogger tak kira respon positif atau negatif. Tak payah la nak tanya i link. Uols boleh carik sendiri. Isu hangat, takkan tak boleh cari kan??

I dah baca isu yang ditulis oleh blogger yang femes tu, then baca hampir separuh la komen-komen yang diberikan. Then ada antara pengomen/blogger yang buat entry lain untuk komen isu tu. Dahsyat sungguh isu tu kan sampai ada orang buat entry untuk ulas isu tu.

Baca punya baca, i terbaca la seorang komen dari seorang kawan lama i dulu. Memang agak lama cuma sekarang dah kurang bertegur sapa sejak dia "berubah" ni. Dulu dia lebih kurang macam i. Sekarang dah lain la. Tak perlu nak tahu maksud i sebab itu cerita lama dia.. Bagus la dia dah berubah. Cumaaaanyaaaaaaaaaaaaa.......

I sangat tak setuju dengan cara dia komen. Sebab cara dia cakap tu, memang orang-orang yang terlibat dengan isu shawl dan pemakaian sekarang ni, memang SALAH! Even kalau dia sakit mata tengok orang-orang imej macam ni, tapi tak perlu la sehingga nak cakap macam tu. Even i tak terasa pun kata-kata dia sebab i bukan imej macam tu, tapi i terasa bila dia cakap macam tu. cara dia cakap semua.

Memang la imej tu ada orang suka, ada orang tak suka. Tapi semua orang akan berubahkan? Kalau sekarang menutup aurat, tapi pakai ketat-ketat dan seksi, mungkin lepas ni akan berubah ke arah lebih baik. Semua orang mesti nak berubah jadi baikkan? Takde orang yang taknak berubah.

Macam u juga kan? U pun dah berubah kan? So give time to them. Jangan nak main sedap cakap je. Cermin diri u masa dulu. I bukan marah la u nak tegur ke apa. Tapi biarla cara yang baik. Kita orang Islam, kita orang Melayu. Dalam Islam sendiri ada ajar cara menegur yang betul dan baik. Dalam Melayu pun, kita ada adab sopan untuk menegur.

I bukan nak marah orang yang menegur tu, cuma i tak puas hati dengan cara menegur kawan i tu. Itu je. Kalau ada yang tak terima, i minta maaf awal-awal ye. I taknak la melibatkan diri dalam isu hangat tersebut.

Sorry banyak-banyak ye. I cuma mengatakan rasa menyampah ini tanpa mewujudkan nama sesiapa.

4 maklumbalas:

  1. Queen said...:

    erm..issue ni hangat gile sekarang..huhu...

    tetiba takut nak komen (walaupun dah komen kat blog kak oya)..

    hahhahhahhaha

    tak tau la.. bg i...setiap org ada cara nak tegur.. terpulang pada penerimaan individu...

  1. chenta said...:

    hahaha..mmg ada cara utk menegur, tp boleh je dgn cr yg baikkan?

    kita semua tak perfect...

  1. sabar, semua tu sebab nak cepat naek...itu yg dia tulis camtu..yg penting blogger femes profesional, mereka tak layan semua tu...

  1. wawan said...:

    Itu la.. Memang tak kisah pun beliau nak komen ke kutk ke apa.. tapi tak perlu la nak mention nama sorang.. sorang.. sorang.. kat situ kan???