Followers

Nak buang, tapi kesian...

Wednesday, October 27, 2010
Hari tu Abi ada amik kucing ni kat pasar. Memula nak bela. Siap la belikan alas, makanan untuk junior cat, tuala untuk dia bila dimandikan, dan many more. Kami beri nama kucing ni capang sebab tinge dia capang tau!Hehehehe..

Memula ok, lama-lama jadi bosan sebab kucing ni terlampau manja!Tak nak duduk dalam cage. Bising je mulut bila letak dalam cage. Ajar buang air dalam toilet, jap je ikut. Pastu buang sepah-sepah. Tidur nak kat riba je. Bila tidur sendiri, jap je dah tersedar. Nak tidur, kena belai-belai kepala dulu, baru lelap. Bila dia bangun, memang tak boleh buat kerja. Ikut je kita ke hulu ke hilir. Rimas plak lama-lama.

So abi decided letak capang kat belakang rumah. Time makan, dia bagi makan. Tapi tidur dan buang air kat luar. 2 hari capang merajuk. Tak balik rumah untuk makan pun. Then semalam dia balik semula. Abi bagi makan dan bagi dia tidur kat kotak. Mungkin takut kena buang, perangai dia elok je semalam. Tidur kat kotak, buang air kat toilet. Pastu malam tadi nak tidur, dia bising je mulut. Panjat-panjat tingkap. Abi terus letak dia kat belakang rumah semula.

Pastu pukul 3pagi, kami tersedar bunyi anjing menyalak. Kuat plak tu. Kami dah risau takut anjing tu kacau si capang tu. Siap amik lampu suluh, cari si capang. Hujan lebat plak tu. Nasib baik anjing menyalak tu jauh sikit dari rumah. Tapi cari-cari capang tak jumpa.

Pagi tadi i siap-siap nak pergi kerja, abi pergi cari capang. Siap pakai sweater, berlampu suluh dan berpayung. Dari hujung ke hujung lorong rumah tu dia cari. Akhirnya jumpa gak si capang. Nasib baik dia tak pape. Dia pun tengah tidur kat tempat redup sikit. Cuma ekor je basah kena hujan. Abi terus ambil, bawak balik rumah, bagi dia makan..

Kami memang tak nak dia lagi, tapi bila dibuang, sayang plak. Kami balik.. Tak tahu la sampai bila keadaan ni...

Meh tengok gambar capang..












10 maklumbalas:

  1. Nora Anne Burn said...:

    alahaiii...bile tgk pic capang ni...i know how it feel bile kite dah decide nk buang tp ati ni x sampai ati..

    i pnh jgk adobe kucing..bnyk kali jgk la..kucing yg jnis kite amek dr mane2 ni mmg mcm2 hal..tp so far yg i dah bela..ade la a few yg wat perangai buang air merata2..mmg geram ngan dorg tp bile kite tgk muke dorg..dorg pnye manje..wat ati ni jd cair..heheh

  1. TeD said...:

    alololo... manje nye si capang ni... hehe...

  1. chenta said...:

    nora : betul!sama la dgn i..i pun tak tahu la nk buang ke apa..tgk muka, kesian je..

    ted : tau takpe..mmg manja!

  1. Mummy Nana said...:

    Allolo.. comelnya kucing nie psl dia manja.. dulu family I pun ada jumpa kucing sebijik mcm nie.. perangai pun sama... tap nasib baik adik beradik ramai so byk jek nak melayan.... nak buang xsampai ati.... xpe.. org kata bawak rezki jaga kucing nie..

  1. Amni said...:

    tak yah buang...comel tu... mana tau rezeki bila bawak dia balik kan....

  1. chenta said...:

    mummy nana & amni : sy masih bela lg kucing ni..tak sampai hati la..

  1. :::: said...:

    just pet him/ her la. no harm kan.
    ^=^

  1. chenta said...:

    him...ye..masih jaga.. ^_^

  1. eazlye said...:

    mcm jimmy...kalo i dekat i dah tolong u'all jaga kan dah...jaga lar elok2....jgn abaiakan die..mmg masa kecik lar die nk bergurau2 ngn kita..tuh normal sya..die mcm budak kecik gak..perlukan belaian kasih sayang..jgn buang eh....kesian die....die dah mengharap u jg dia..jgn punahkan harapan dia...jaga ngn penuh kasih syg sya..

  1. chenta said...:

    ye..kami masih jaga dia..jgn risau k...nnt i update perkembangan dia ^_^