Followers

Sampin ke samping? Amin ke Salam?

Tuesday, September 21, 2010
Semalam pagi masa kat opis, borak2 dengan opismate. Dia orang Muar. Cerita-cerita pasal raya ni. Tetiba dia ada sebut "Samping" tau. Pastukan tetiba i macam perasan something..

Kalau ikut ejaan sebenar, "Sampin" kan? Tapi rata-rata orang Johor sebut "Samping". Maafkan i kalau i salah. I telah menjalankan eksperimen ni time raya dulu. Rata-rata sedara mara i sebut "Samping" atau kalau sebut bunyinya "Sampeng". Bila opismate i tu sebut, i dengar memang dia sebut "Sampeng". So i tanya dia, orang Johor memang sebut "Sampeng" kan? Kita rasa pelik bila orang sebut "Sampin". Tapi sebenarnya orang lain yang pelik dengar kita sebut.

Pastu dia pikir.. Tetiba dia gelak. Dia kata betul juga sebab sedara mara dia pun sebut "Sampeng". Kalau sebut "Sampin" tu macam pelik je. Heheheh

Semalam masa makan dengan abi, suruh la dia sebut "Sampin" tu. Then memang bunyi "Sampin". Rasa kelakar plak. Hehehehe..

Then antara Amin dan Salam. Seumur hidup i, i tak pernah dengar orang panggil salam tu amin. Bila i kat Melaka ni, baru i dengar. Rasa macam pelik je bila ada anak2 opismate datang opis. Then mesti diorang cakap dengan anak diorang..

"Amin kakak tu"
I memula memang totally pelik! Tapi lama-lama i dah biasa dah. Then raya aritu, my sis cerita pasal dia 1st time dengar orang sebut amin masa dia beraya kat rumah family mertua dia. Memula dia pun macam i, pelik. Apa kaitan amin dengan salam tu.

Korang ada pendapat??

14 maklumbalas:

  1. AMIN --> SALAM??
    wahhh baru tahu nie...

  1. chenta said...:

    pelikkan??tp bg diorg kat sini, biasa je..bukan org melaka je.org dr negeri lain pun ada guna amin tu as salam..

  1. min said...:

    min org melaka..tp min baru tahu amin tu salam pd raya tahun lepas, sepupu yg kecik2 kata nk amin,time tu blurr kejap,seb baik ada yg tukang translit.ahakss.thn ni raya da paham.ehehe. sampeng tu sama sebutan..:p

  1. chenta said...:

    kan? rasa blur je bila diorg nak amin..hheheheh

    min pun sebut sampeng ek?hehehe..tp ade je org sebut samping seperti ejaannye kan?heheehhe

    min ada blog?

  1. dark r0se said...:

    kite mang tahu amin tu salammmmmm~;) kamu org melaka ke?

  1. chenta said...:

    kita tak tahu la..dh duk melaka baru tau..hehehe

    kita org johor :)

  1. min said...:

    min xada blog la cik chenta.. sadisss

  1. chenta said...:

    laa...mane jumpe blog sy?

  1. encHIx laNDax said...:

    yeke??x penah pulak landax dengar amin=salam..tapi part samping!haha!mmg pon!

  1. min said...:

    bjln2 kat blog cik eid. tjumpa link kamu skali. slama ni jd pemerhati senyap je..skrg da brani bsuara..ehehe sowi yeah

  1. min said...:
    This comment has been removed by the author.
  1. chenta said...:

    enchix landax : iye..amin tu mcm arahan utk budak2 kecik salam org lain... landax org johor ke?hehehehe

    min : ooo..mcm tu...ade fb? ^_^

  1. RULZA said...:

    utara pun cakap amin gak..:)

  1. chenta said...:

    owh.. belah utara cakap amin juga ye? hehehe. baru tau