Followers

Pilihan sendiri atau ibubapa?

Thursday, June 03, 2010


Entry ini terhasil disebabkan pagi tadi masa dalam bilik seminar, masa tu seminar belum start lagi. Entah macamana my sis boleh cakap dengan kawan-kawan dia pasal i. Mak i ada tanya my sis, i ada pakwe ke tak. My sis gelak-gelak je. Then ada sorang member tu tanya my sis, apa my sis jawab pada mum. Kalau dia, dia jawab je ada pakwe. My sis jawab takde. Pastu my sis kata sempat la my mum nak carikan jodoh anak dia yang sorang ni..

Aduhai! Kenapa la isu ni tetiba timbul ye. I ni muda lagi. Baru 22tahun. Mudakan? I takde nak pikir pasal kawin lagi. Langsung tak pikir!Housemate i yang lain lebih tua dari i, pun tak kawin lagi. So buat apa la i nak pikir.. Banyak lagi benda yang i nak pikirkan selain hal perkahwinan. I tau perkahwinan tu sunah Nabi sebab menyambung zuriat. Tapi i rasa waktu umur i ni, tak patut kot nak pikir hal tu..

Sekarang ni i nak tau.. Uols lebih suka kawin dengan pilihan sendiri atau ibu bapa?

Kalau pilihan sendiri....

Mesti la yang korang suka kan. Yang korang kenal hati budinya. Orang tu juga pasti orang yang korang cinta. Tak kisah la yang baru bercinta or dah bertahun cinta. Ada orang bercinta 7 or 8 tahun baru kawin. Ada orang bercinta beberapa bulan je, dah kawin. Tapi masih pilihan sendiri. Orang kata pilihan sendiri ni kekal lama perkahwinannya sebab pilihan sendirikan. Baik buruk orang tu, itu la yang kita pilih. Tiada paksaan dari sesiapa. Tapi ada juga yang bercinta lama, kawin atas suka sama suka, tapi usia perkahwinan baru 3tahun, dah bercerai..Ada kan kes macam tu? Pastu kadang kala pilihan sendiri ni tak direstui keluarga. Hal ni berlaku pada kawan i sekarang. Even mak ayah perempuan tak restu, tapi diorang masih bercinta. Tapi tak tahu la sampai bila nak bercinta dan tak kahwin. Kalau kahwin tapi tak dapat restu ibu bapa, susah juga kan?

Kalau pilihan keluarga/ibu bapa

Mungkin susah nak serasi sebab tak pernah kenal. Tapi orang dulu-dulu ramai je kahwin atas pilihan ibu bapa. Takde pun nak bercinta. Tapi kekal je sampai mati. Zaman sekarang boleh ke lagi macam tu? Kalau pilihan ibubapa, dah tentunya keluarga merestui. Tak perlu dah nak pikir pasal restu. Mungkin pilihan ibu bapa tu baik juga sebab mana ada orang nak anaknya kahwin dengan orang jahat atau buatkan anaknya jadi susah? Takde kan? So dah tentu pilihan keluarga tu baik. Tapi kalau orang yang dipilih tu berlaku. Depan ibu bapa kita, dia baik je. Pijak semut tak mati la. Tapi bila dah kahwin, duduk dengan isteri je, mula la berperangai sebenar. Jahat, pukul isteri, tak bagi nafkah. Bila disoal, dia kata dia bukan rela pun perkahwinan tu. Tapi mak ayah isteri dia yang nak..Macamana plak kes macam tu?


Erm..banyak lagi kalau nak cerita.. I pun tak tahu la yang mana baik.. Kalau cari sendiri pun, belum tentu baik kan? Apa pendapat korang plak??


P/S : Kalau tak nak kahwin boleh tak?

13 maklumbalas:

  1. nazihahisa said...:

    pilihan sndri berdasarkan cinta, pilihan parent slalunye tepat..

    nk due2 boleh tak? hoho

  1. Ery Farieha said...:

    kalau asyik fail je nak dpt pasangan sendiri, redha jugak kalau parents pilihkan.
    tp kene doa byk2, wat solat istikharah la, tkot depan parents die lain, dpn kite die lain =)

  1. syahza said...:

    aihhh malas tol ckp psl kawin kusut kepala nk wat preparation dik

  1. chenta said...:

    nazihahisa : itula..blh dua2?heheheh..harap2 ape yg kite pilih tu pun pilihan ibubapa kite..mcm dlm drama plak..hehehe

    ery : ye..setuju juga dgn kamu

    syahza : bila kawin kak??

  1. ada pro n kontra nye dua2 side nih...niway buat sesuatu biar berlandas pada syariat....inshaALLAH berkat dari ALLAH menanti untuk kita

  1. Queen said...:

    pilihan sendiri..sebab? tak nak jatuhkan air muka parents i as org yang disegani bila anak dia perangai 3 suku...op coz la yang nak dikenen tu kawan la..anak kawan la...yang dia kenal..so org expect i'll be like my parents yang org sekitar hormati which is wrong...totally wrong..tak sama..nadda..

    so lebih elokcari sendiri...tp kawan tak lama..cukup utk dia tahu saya i 3 suku...kasar dan bukanlah seorang perempuan pujaan lelaki..kalau dia still nak..masuk meminang..kalau takmo..sila bgtahu..kita boleh buka peluang kat org lain...ehehheheh

    mula2 parents i tgk my yabang..mereka tak setuju...tak berkenan..tak restu...tp kita sebagai anak kene la bijak...slow2 pujuk....lepas setahun..hati dah lembut sikit..tunang..masa tempoh tunang tu la pandai2 nak ambil hati...

    skang dah kawin...dialah menantu kesayangan...ha....gitula...

    ok..dah boleh copy komen ni buat entry

  1. klau plhn sndri mmg xtrme parents,ikut je la ckap parents...

    ikot situasi la...

    tp ble2 pkir2 blk,x khwn pun xpe kalau da ssh sgt...hahhaha... kte ikut la sunah Rasulullah yg laen... bkn 1 tu je kn???

  1. chenta said...:

    ahmad : ye...baru diberkati allah

    queen : wah!panjang komen. mmg blh bt entry lain ni.hehehe..bgs la dgn u. parents blh trima plhan u... my parents blh je trima plhan i sbb my sis punye plhan, my mum trima je..cume i takde calon. so kalau smpai bile2 pun i takde calon, mst la my mum yg akan crikan calon..huuu

    senandung semalam : ye..setuju!tak kawin pun takpe kan??

  1. k-girlz said...:

    mcm kena dgn diri i sekarang nie je topik ni, tapi cuma satu, i tak leh nak wat pilihan.. i kena ikut pilihan keluarga.. aduh..

  1. k-girlz said...:

    tajuk mcm kena kat diri i jer, cuma i tak leh nak wat pilihan, i kena ikut pilihan keluargalah.. kalau i diberi pilihan i tak nak kahwin heheh...

  1. chenta said...:

    k-girlz : ye..i ade bce kat blog u..tak sngka apa yg i post ni ada kaitan dgn u plak...tp kan i pun rasa taknak kawen..hehehe..blh tak?

  1. lion 'O said...:

    biey.......x cian kat abi ye..

  1. chenta said...:

    abi, bukan biey nak kawen skrg pun...lgpun mum tnye sis..bukan tnye biey..biey bt bdo je la