Followers

Memaafkan salah satu cara untuk menghilang stress!

Friday, May 14, 2010


Ye! Itu betul dan bukannya petua main-main ye. Hari Rabu lepas, ada kelas motivasi kat kursus ni. Motivasi untuk kerja tetapi macam-macam motivasi la yang saya dapat. Antaranya cara menghilangkan stress..

Memula penceramah minta semua peserta kursus untuk lelapkan mata. Dah la time tu mengantok. So ramai rasa macam nak tido la time melelapkan mata tu. Tapi sebenarnya ada agenda lain. Penceramah tu minta kitorang fikirkan orang yang pernah buat salah pada kita. Yang pernah buat kita sakit hati, marah, kecewa dan macam-macam rasa yang kita tak suka. Masa dia suruh i fikir, orang pertama yang i teringat ialah makcik S. I pernah buat dua entry pasal dia. So sila la cari entry lepas untuk tahu. I malas nak link. Hahaha. Boleh gitu?Aci tak? Tak aci pun takpe la..

I tak tahu la kenapa i teringat pada dia. Mungkin sebab i risaukan keadaan office kot masa tu. Makcik S ni kan sama kerja dengan i. So dia orang pertama yang i ingat. Lepas tu baru la kisah-kisah lampau datang dalam kepala ni. Lepas tu penceramah tu minta kami memaafkan setiap orang yang kami fikirkan ketika itu. Penceramah tu minta kami ikut cakap dia..Antara kata-kata dia yang i ingat..

"Ya Allah, saya memaafkan (nama orang yang difikirkan) kerana Allah Taala. Saya maafkan setiap apa yang dia telah lakukan kepada saya selama ini dengan seikhlas hati saya. Saya memaafkan (nama orang yang difikirkan) kerana Allah Taala (ulang tiga kali)."

Bila dah habis ikut cakap dia, i dah memaafkan setiap orang yang i fikirkan dengan seikhlas hati, ketenangan tu tetiba datang dalam diri. Serius k. Cuba la uols buat terapi tersebut. Tapi dalam keadaan yang tenang k. Dengan seikhlas hati. Nanti uosl akan terasa tenang, rasa macam relaks je. Stress pun boleh hilang.

Ada penceramah terkemuka kat Malaysia ni yang memberi kata-kata berikut..

"Sebelum tidur, maafkan la orang yang melakukan kesalahan kepada kita dan doakan kebaikkan dia. Insya allah akan menjadi tenang"

Memang susah untuk kite memaafkan orang. Tapi Allah sendiri menerima taubat dan memberi keampunan, kemaafan kepada hambanya. Nabi Muhammad juga memaafkan seluruh umatnya sebelum baginda wafat. So kenapa kita tak boleh nak memaafkan orang lain yang sama taraf dengan kita. Setiap orang sama je taraf k. Tak kira la kaya ke miskin ke. Semuanya sama..

So belajar la untuk memaafkan orang. Baru awet muda. Sebab takde stress or perasaan marah. Hehehehhe

P/S: Setiap entry yang i buat, adalah berbentuk general dan tidak berkaitan dengan sesiapa pun. Apa yang i taip, selalunya apa yang terlintas di dalam hati dan fikiran i ketika itu. Sekian!

8 maklumbalas:

  1. nabilah_2908 said...:

    hrumm...boleh try juga ni..

    tp buat masa ni..rasanya tiada siapa yg perlu sy maafkan..try juga buat..pejam mata fikirkn balik..tp takde...nth la.. ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    ANAK BAPAK

  1. chenta said...:

    mungkin tiada org yg menyakitkan ati kamu dan buat kamu marah ^_^

  1. syahza said...:

    hi bbsyasya..

    glad to read this post..

    im so annoying with myself for keeping the vengeance deep inside my heart..

    nk try mlm ni

  1. chenta said...:

    hye sis..
    thanks ^_^

    try la..maybe its work with u too..like me ^_^

  1. Gyena Chobitz said...:

    stress boleh buatkan jadi gila..tp kadang2 seronok..kalau x streess x mengenallah erti hidup sebenar...ye dak?

  1. chenta said...:

    stress kalau sbb something takpe gak..tp kalau stress sbb mrhkan org, tak best la..huuu

  1. chenta said...:

    kenapa mekasih plak?