Followers

Harap muka kau je cantik, tapi perangai!

Thursday, March 18, 2010
Pemalas!

Menyampah gila aku dengan kau, kau dan kau...Harap muka je cantik, tapi pemalas! (Bukan uols ye). Lepas makan tu, basuh la pinggan. Lepas minum, basuh la cawan. Jangan la biar je kat sinki, atas peti ais, atas dapur. Sakit mata aku ni tengok tau! Kalau make up berjam tu boleh kau, kau dan kau buat.. Nape basuh pinggan n cawan yang sekejap tu, kau tak leh nak buat? Memang dasar pemalas!

Hangin betul i la dengan "orang2" kat umah i tu. Tak tahu la orang ke apa. Pemalas macam apa. Pengotor plak tu.

Semalam i balik kerja awal sebab minggu ni tak join diorang main badminton. So balik awal dengan harapan dapat relaks lama2 kat umah. Tapi bila balik umah, tengok kat dapur, ya allah!
Banyak betul cawan tak basuh. Pinggan n periuk tak basuh. Lauk semalam pun ada lagi. Tak silap i malam tadi b4 i tidur, takde pape pun dalam sinki tu. I dah clearkan. I bangun pagi nampak pinggan tu semua. I balik, pun sama je. Masih tak berusik pinggan cawan tu. Makin bertambah ada la.Ish..diorang ni.

I dari kecik, mak ayah memang dah ajar n didik i. Kalau lepas makan, mesti basuh pinggan cawan sendiri. Pandai makan, pandai la basuh n kemas. Itu yang mak ayah i ajar sampai besar i buat. Pergi BTN pun kene basuh pinggan n cawan sendiri. Sedangkan Tun Mahathir tu pun basuh pinggan n cawan yang dia guna tau! Korang tu bukan PM pun nak buat macam tu. Bukan ada orang gaji pun kat umah. So buat sendiri. Ni tak. Dibiarkan je. Sakit betul hati i semalam. Lepas mandi, i terus keluar, tinggalkan semua tu. I balik kul9lebih, masih takde orang kat umah. Last2 i yang kemaskan sebab mata i ni sakit tengok semua tu. Lagipun i memang tak selesa dengan keadaan tu semua...

Last week i balik kampung. Ahad petang i balik Melaka. Sampai umah, tengok pinggan n cawan banyak dalam sinki. Lauk hari khamis malam pun ada lagi atas peti ais tau! Bau basi jangan cerita la. I yang penat2 drive dari kampung, i clearkan semuanya. I tak tahan tau bau. Padahal masa i balik tu, ada orang tau kat umah. Boleh plak diorang duduk dengan bau tu semua?

Dah banyak kali tau macam ni. Itu belum hal sampah lagi. Pagi ni i g kerja, banyak lagi pinggan n cawan. Padahal malam tadi i dah clearkan. Petang ni kalau ada lagi semua tu, i memang dah tak nak kemas dah! Ibarat macam i ni orang gaji plak.Tak kuasa dah nak kemas. Tapi sakit mata ni tengok..

I ni tengah bersabar je. Next week i pindah umah. So dah tak perlu nak mengadap semua tu.

Nasib baik la i ni tak berapa nak cantik, so perangai memang elok la.. Kan jimy? Hahahahah....

UPDATE : Kat opis i ni buka radio sinar. Topik sekarang dengan abby fana pasal isteri cantik tapi tak pandai buat kerja rumah. pemalas! Kena betul dengan topik entry i ni..huhuh

P/S: I bukan nak cakap semua orang cantik itu pemalas, tapi dalam umah i tu, muka memang cantik tapi pemalas!

* Lagi 5 hari besday i.Heheheh.. Semua orang, prepare hadiah untuk i ye! ^_^

23 maklumbalas:

  1. keyman said...:

    ni yang tak basuh laki ke pompuan..ish..ish..

  1. shajimy... said...:

    motip nama i disebut??? wow..entry beremosi nie....eee... yarkkk pengotor gilersss... anak dara sapo lar nie.. cepat2 lar u pindah sya nnti u terikot sama prgai pgotor dorg.. ;p

  1. Cik Nurul said...:

    salam perkenalan...so cute blog u..kalaulah i jadi u jangan haraplah i nak basuhkan semua tu..mmg betul apa yang you cakapkan tu dari kecik pun family i ajarkan basuh pinggan sendiri tapi itulah pelik sekarang ni kan..nasib baik dah nak pindahkan kalau tak memanjang asyik u aje kene basuhkan pinggan diorang tu...

  1. chenta said...:

    shajimy : takde motip pun jimy..heheheh..mmg beremosi pun..semlm lg beremosi tau..pg ni kurg sikit..ehhe..ish..takdenye i nak ikut perangai diorng..i kan baik..elok je perangai..hahaha!

    keyman : ofcourse la perempauan..yang cantik n bermake up bagai tu...

    cik nurul : salam perkenalan cik nurul..cute ke blog?same macam tuannya kan?hehehe
    itula..nasib baik la i memang nak pindah dah. tak sanggup la nak duduk dalam rumah dengan orang2 macam tu..aduhai...

  1. shajimy... said...:

    ye2..u mmg baikk..elok jek prgaiii anak sapoo lar nie.. supan sungguh.. berkenan nak dijadikan menantu.. heeeee... hrap2 housemate u yg baru xde lar bprgai cmtu yurk..

  1. Alynn Notnot said...:

    sabar ek. next week dah tak payah tgk dah tu sume ^_________^

  1. deatH_luVer said...:

    sya...aduhai..mmg sakit ati ar..
    ai neh pon pemalas gak..
    tp cawan dan pinggan mmg diharamkan tinggal kat sinki..
    masing2 gune..masing2 basoh ar..
    haiks...

    pe kata u tanye dorang..
    bape hengget dorang bayar gaji pembantu rumah??
    sodap2 jek tinggalkan camtuh jek..

    eh..ai lak tetibe baran..

  1. pijah@hakuna said...:

    haha. sama kes nga aku a sha. tp alhamdulillah aku da pindah umah. sangat lega sekarang. aku smpi balik umah masuk bilik tdo jek dulu. da xlarat nak jadi org gaji cantik2 pemalas tuh. sakit hati bila ingat balik.. huhuh

  1. chenta said...:

    shajimy : berkenan buat menantu kan?hahaha...puji ikhlas tak ikhlas ni jim?itula..harap2 housemate baru tak mcm tu..tp tinggal berdua je kan..so lau i tak buat, dia yg buat.lau i buat, dia je bt..so kurg sikit kot jumlah pinggan n cawan..hahaha

    alynn : tengah bersabar ni... ^_^

    death luver : kan?sgt menyakitkan atikan? mak ayah i memang ckup marah kalau tinggalkan pinggan cawan yg dh pakai dlm sinki. agak2nya mak ayah diorang tak mrh kot..kan?
    ala..gaji diorang ciput je. utk diri sndiri pun salu tak lepas..harapkan bf je. lg mau bayar gaji maid..

    takpe nak baran pun..huhu

    pijah : itula..cantik2 pemalas kan?ptg ni kalau aku balik, ade lg pinggan cawan semalam. mmg aku bt bdo je. tdo lg bgs!

  1. h a n i e said...:

    aiyakk..
    lebih kurang jek situasi kita..
    malang betul dpt hosmet yang pemalas macam dinoso neh..

    huhuhu ^^

  1. chenta said...:

    hanie : ye ke?u still hadapi housemate cmtu ke?

  1. Chiko AzreeN said...:

    huhu.. rupenye u pun mengalami masalah sosial yang cam ni ek ? adesss.. tak paham laa cemana nak didik orang cam tuh .. sume dah tua-tua .. nak kawen pun ade... i terpikir .. kalau cam ni pangai ko.. sok kalau kawen , kene baling ngan lesung batu laa gamaknye ngan laki ko.

    Untung laa u dapat umah lain dah .. i hope i dapat transfer putra terus . amin...

    p/s : i pun malas gak . tapi kalau kite malas sangat ... orang panggel kite pengotor..

  1. Bintang D'hati said...:

    Err..diaorg cantik2 tp pengotor?...cam seram je bunyik. Cam bukan org je... Cer adik chenta ku yg kendu tgk btl2,kaki diaorg jejak lantai x? Jgn biarkan hidup anda diselubungi misteriiih...lariiiii !!

  1. chenta said...:

    sis reen : ini masalah sosial ek sis?heheeh..bukan masalah perangai? :P
    itula..semua dh besar panjang..nak kawen pun dah boleh sangat..wajib kawen kot..tp perangai...alahai...
    sis pun nk pindah umah ke?

    org pun malas gak sis..tp tak la sampai jadi pemalas n pengotor!

  1. chenta said...:

    bintang : ish..sis ni..bt takut org je tau..diorg mmg manusia la..hehehe

  1. Chiko AzreeN said...:

    masalah sosial la tuh , satu ancaman pada negara (semangat BTN ni)

    haah laa sya.. ritu i dah carik umah dah nak pindah kononnye.. but tak pat umah yang dedekat dengan pat kije.. ade pun agak jauh.. pastu just duk berdua jerk ngan adik... so kene laaa pending dulu impian nak pindah umah .. memandang kan hosmet tu dah apply pindah pasal nak kawen.. huhuhu

  1. chenta said...:

    ooo..so housemate tu dh pindah la ye?so sis dah takde masalah sosial tu la..ehhehehe...

  1. Chiko AzreeN said...:

    lum pindah la dear.. bakal pindah .. smoga dia dapat pindah .. amin.. hehe

  1. chenta said...:

    amin...

    hehehe...

  1. ezam said...:

    siapa jimmmyyy????



    *tetiber enter frem*


    semekom!!!!

  1. chenta said...:

    ezam : wasalam...

  1. un_sign said...:

    ai rasa kiter mengalami bende yg sama cuma ai soundterus budak2 umah ai..ckp klo nk jd pengotor silakan..aku xmarah pon tapi klo aku saket korg nak tanggung ke..
    org2 yg mcm nie jgn bg muke sgt sya oi

  1. chenta said...:

    takpela..i kan dah nak move out..lgpun i ni baik hati..hahaha