Followers

Perubahan Teknologi

Thursday, January 21, 2010
Pagi tadi ondaway to Jabatan Imigresen, dengar la Fly fm..Like usual..

Today topic is about technologies nowadays... Diorang buat comparison antara sekarang dengan dulu. Terutama barangan komputer. Contohnya, dulu nak simpan data pakai Floppy Disk. Ada seorang caller tu siap buat bunyi bila Floppy Disk running dalam pc. Kan ada keluar bunyi yang kuat tu. Kelakar jek!Huuhuhu..

I sangat2 la bersetuju bahawa perubahan teknologi sekarang memang jauh berbeza dengan dulu. Tapi i lebih prefer untuk cite pasal komputer, laptop dan hardware yang berkaitan dengannya. Yang lain2, i tak mahir sangat.Huhuhu

First pasal Floppy Disk tu la. Dulu simpan data pakai Floppy Disk. Mahal juga sekeping.Lepas tu guna CD. CD tu lama juga la guna. Sekarang pun masih ada lagi. Tapi dah kurang. Banyak guna DVD. Cite2 filem pun banyak DVD je sekarang.

Then beralih pada pendrive. 4 tahun lepas, i sebagai pelajar jurusan teknologi maklumat memang memerlukan pendrive. Masa tu, untuk 256Mb, harga rm180! Sekarang, 8Gb pun baru rm60 something. Beza gila kan? Dulu duit RM180 tu kira besar juga bagi seorang student. So pendrive ni sangat2 la berharga. Sekarang pendrive i g opis je ada 3 biji. Bersepah dalam handbeg.Hehehhe..Lepas pendrive, beralih pada external hard disk. External hard disk i 320GB. Itu pun dibeli tahun lepas. Masa tu memang sayang sangat la kat external hard disk tu. Dalam tu pun ada data penting. Then sejak i keje, dekat meja i je dah ada 4 external hard disk. 3 buah tu, 320Gb. sebuah lagi 500GB. Hehehhe..Banyakkan? Tapi semua tu untuk kerja i. Back up database dalam server..Ada gak private data dalam tu.Heheheh...

Then lappy.. Laptop dulu dengan spesifikasi yang rendah, harga sama dengan laptop sekarang yang spesifikasinya tinggi. Contohnya, dulu i beli laptop dengan harga rm2000, i hanya dapat laptop yang RAM just 256Mb, hard disk 80Gb. Sekarang dengan harga rm2000, i boleh dapat laptop yang RAM 2GB dan hard disk 320Gb. Besarkan perbezaannya??Size pun lebih slim. Ada mini notebook..

Dulu kalau nak online, gune dial up. Yang bile nak connect, bunyi macam gempak tapi connection slow!Teramat slow!Tapi itu juga la yang i guna. Sekarang dah ada broaband. Kecil dan ringan. Boleh dibawa ke mana sahaja. Antara item yang selalu ada dalam handbag i even i tak bawa laptop keluar.Hehehe.Tapi sekarang pun dah banyak tempat yang provide wireless..wifi...
Internet ni dah satu keperluankan? Mesti setiap masa nak guna internet. Nak ada connection. Hp sekarang pun dah canggih manggih. Boleh connect internet kat tempat yang ada wifi..

Tadi laptop, sekarang PC dekstop plak. Dulu monitar besar gedabak! Sekarang dah ada yang LCD. Slim je. Mouse n keyboard dah ada yang wireless. Tak payah nak banyak2 wire sangat.Tak berserabut. Nak pindah2 pun senang. RAM plak dulu 256Mb DDR1 pun dalam rm100++. Sekarang dengan harga macam tu, boleh dapat 2GB. RAM pun dah guna DDR 3 sekarang. Kalau tak silap la. Yang lama plak jadi mahal sangat sebab dah susah nak dapat.

Barang old skewl ni selalu harganya antara dua je. Either menjadi lebih mahal dari biasa atau langsung tiada harga. Kan? Sebenarnya banyak lagi kecanggihan sekarang berbanding dulu. Tapi cukup la. Kang entry ni jadi entry cecah lantai plak.hehehe..

If my readers ada nak share pape, lagi bagus... ^_^

6 maklumbalas:

  1. s.c.h.u.l.t said...:

    jadi kuman! :P

    rindu zaman pc lama2. macam best je dan bangga ada pc. HAHA

  1. eps..
    kamoo tahu harga hard disk skang baper??
    rasanyer pendrive dah macam xlaku nak pakai skang..better pakai hard disk lebih banyak storage untuk dimasukk

  1. chenta said...:

    to schult : dulu kalau ada pc, kira kaya kan?heehe

    to alone : harga hard disk?erm..tak sure sgt la..dh lame tak survey

  1. PurPLe LaDy said...:

    betol2.. byk gle berubah especially tang pc nie.. gler r dulu2 men game dlm mode DOS je.. siap leh ingat command2.. skrg men click kat icon je. ptt pon kanak2 skrg manja.. sume disuap. huhu

  1. chenta said...:

    hehehe..
    betulla..lepas game gune DOS, game mario plak glamer..skrg dh mcm2 game ade...bukan stakat dlm pc..tp dlm hp, psp..mcm2 la kan?

  1. ryan said...:

    wah blognya keren banget