Followers

Mahu beli lappy?

Friday, January 15, 2010
Notebook idaman i!


Sony Vaio Pink

Hp Mini notebook

Ada sorang blogger dan juga member i telah minta i buat entry pasal laptop. Sebab dia nak beli laptop baru dan tak tahu nak pilih macamana... So i nak berkongsi sikit la pandangan i dalam memilih laptop ni. I ni tak la terer sangat tetapi i pun tak nak hampakan permintaan member i tu. Lets start!

Firstly mesti pikir budget. Kalau nak beli laptop, berpada-pada la dengan budget anda. Jangan ikutkan nafsu sangat. Jangan nak ikut member atau terpengaruh dengan iklan-iklan. Kalau budget ciput, beli la yang standard. Kalau budget besar, boleh beli yang branded.

Second, mesti la anda tau anda beli laptop untuk apa. Kalau anda just untuk buat kerja-kerja simple macam untuk menaip, tengok movie or online, beli yang standard. Cukup dengan RAM DDR2 2GB dan Hard Disk 250GB. Rasanya itu yang standard sekarang. Kalau anda guna untuk animasi, mesti la kene pilih RAM yang bagus macam RAM DDR3 4GB. Hard disk kene besar gak untuk simpan data yang banyak. Tapi kalau selalu guna untuk online dan anda selalu online dalam jangka masa yang lama, perlu pilih laptop yang tahan lasak dan harganya agak tinggi sebab laptop no boleh guna dalam 4 hingga 5jam sahaja. Then kene tutup, bagi laptop rehat. Baru boleh tahan lama. Kalau nak guna laptop untuk main game, baik pilih desktop sebab lebih best bunyi, grafik dan tahan lasak!

Third, sizenya. Kalau anda selalu travel, pilih la laptop yang ringan. Skrin kecik. Mini notebook pun ok. Rasanya laptop sekarang dalam 2kg je. Ke ada yang lebih ringan ye?I pun tak sure sangat.Hehhehe.

Bila nak beli laptop, rajin-rajin untuk survey harganya dulu. Try survey online untuk tau harga market sekarang. Then g kedai-kedai komputer yang berdekatan untuk survey. Bandingkan harga antara kedai-kedai tersebut. Selalunya kalau beli laptop, akan dapat free gift like mouse, mouse pad, screen protected, beg, cooler or so on.. So bila tanya harga tu, tanya sekali if anda beli laptop kat kedai dia, apa gift yang dia akan bagi.

Jangan lupa untuk tengok processor yang digunakan. Windows yang digunakan. Software yang ada. Ada provide antivirus sekali ke tak..

I dah lame tak beli laptop tapi ada gak survey2. Teman orang beli laptop pun ada. Mungkin sesiapa yang baca entry ni, boleh share pendapat anda juga...

17 maklumbalas:

  1. Fina Fento said...:

    saya tengah buat entri pasal netbook saya sekarang..tapi tak siap-siap lagi..heehee~

  1. luvly mya said...:

    bagus saranan nye..
    hehe..
    hp mini notebook tu chantek sgt..=)

  1. just kalau boleh jangan beli Acer, ikut comparison ACER teruk sekarang ni, Asus dan Dell ok lagi, dan untul animation, Imac atau Dell yang latest ni okla setanding dnegan PC yang untuk animation gak.

  1. thanx u..

    actualy saya nak beli laptop yang boleh buat untuk kerja.n surf internet..kamoo taw lah keje saya mcm mana kan...

    kalo nak beli lapy, jenama apa yg ok? some dr kawan saya kata better beli acer cos kalo rosak senang nak cari spare part..
    bagi kamo??

  1. shajimy said...:

    acer too much trouble lar..
    my sis n my dad using that brand..it sucks...believe me..:)

  1. chenta said...:

    yes...acer mmg kurg sikit..sbb i gune acer dulu..itu yg nak ganti baru..tp engak butuh uwang..heheheheh

    so pd alone in tha dark, i suggestkan u beli hp or dell la..harga pun ok gak...u survey la kat low yat..u kan duk kl..huhuh

    hp mini notebook tu mmg cantek..dah siap make up! ^_^

  1. OOOO YER KER...

    kalo macam tue saya akan survey di low yatt harganyer...

  1. shajimy said...:

    cumey lar hp mini notebook...i like it...
    yang penting nk beli lappy tgok spec dia betoi2...
    n bila nak amik check balik samade spec yg dia bagi ader x dlm lappy..kdg2 kat pmplet len ttbe bla beli len plak..

  1. chenta said...:

    yeah..rmai dh pakar it yg memberi respon.heheheh...thanks uols..

    so alone in tha dark...dah tau kan ape yg harus dibuat n dipilih??

  1. yep2..
    saya dah tahu cuma maybe bahagian hard disk ker or ram saya xberapa reti..saya nie buta it siket..:)

  1. chenta said...:

    erm...rasanya hard disk n ram sama je lebih kurg skrg.. ram the latest pun 4GB DDR 3. Hard disk standar 320GB kot..sy pun bukan tau sgt..hehehehe

  1. chenta said...:

    erm...rasanya hard disk n ram sama je lebih kurg skrg.. ram the latest pun 4GB DDR 3. Hard disk standar 320GB kot..sy pun bukan tau sgt..hehehehe

  1. hehehehe..
    macam ner nie bossh kamoo patut ariff lagi dari saya...

    bukak kelas lappy lah lepas nie..:)

  1. chenta said...:

    bukan ape..sy dh lame tak buat aktiviti mengusha brng2 komputer ni.heheheh

  1. oooo

    patutlah...

    saya duloo xkesah sangat tapi since skang banyak nak guna baru lah reti2 mencari...:)

  1. oooo

    patutlah...

    saya duloo xkesah sangat tapi since skang banyak nak guna baru lah reti2 mencari...:)

  1. chenta said...:

    takpe..carik pelan2 k..jgn smpai slh plh k