Followers

Cemburu tanda sayang? Part II

Thursday, January 14, 2010
Nak sambung balik isu semalam..Hehehehhe

Tip Mengawal Keadaan Pasangan Yang Cemburu

1. Jika pasangan kamu mula menunjukkan rasa cemburu, jangan terbawa-bawa dengan sifatnya itu. Mungkin kamu tidak perlu menjawab setiap soalannya. Lebih baik berdiam diri saja daripada terus menyemarakkan kemarahannya. ( Tapi kita mesti akan tanya sampai dapat jawapan yang memuaskan ati kita.Betul tak? )

2. Terima hakikat bahawa dia tidak berniat untuk melukai hati kamu. Mungkin ini sifat semulajadinya dan jangan ambil hati.

3. Cuba sedaya upaya kamu untuk membina keyakinan diri. Puji dia jika perlu. Minta nasihatnya dan salurkan rasa cinta kamu. ( Puji?I like! )

4. Jangan berfoya-foya dengan wanita/lelaki lain. Ini hanya membuatkan situasi lebih sukar. Apa yang dia perlukan adalah sokongan yang berterusan. ( Sokong! )

5. Berbincang dengan pasangan tentang perasaan cemburunya.


Atasi Sifat Cemburu

1. Hormati perasaan pasangan kamu. Dia juga mempunyai hak untuk menilai kecantikan wanita/lelaki lain. ( Ala.... )

2. Bagi diri sendiri masa untuk mengatasinya. Jika kita memang seorang yang cemburu, usah berharap kamu boleh berubah dalam masa yang singkat.

3. Tuliskan apa perasaan kamu apabila kamu merasa cemburu. Marah? Tidak tentu arah? Menangis? Geram? Rasa malu? Adakah kamu ingin meneruskan hidup kamu dengan cara ini? Jika jawapannya tidak, maka berubahlah segera. ( Salu blog jadi mangsa..Hahahah )

4. Cuba fikirkan bagaimana cemburu kamu meledak. Adakah adil kamu menyisihkan si dia daripada orang lain? Bukannya sesuatu yang teruk andainya dia senyum dengan orang lain.

5. Bina keyakinan diri. Kita mungkin rasa tidak selamat jika bergantung kepada si dia. Luaskan persahabatan dengan orang lain.


Kesan Positif Cemburu

1. Mengelakkan si dia curang kepada kamu

2. Sentiasa menghormati kamu dan tidak pandang pada orang lain apabila bersama kamu.

3. Sentiasa menjaga hati kamu

4. Segala pergerakannya di bawah kawalan kamu ( dah macam queen control plak )


Kesan Negatif Cemburu

1. Si dia akan cepat bosan bersama kamu

2. Percintaan kamu hambar kerana kamu langsung tidak ada kawan lain

3. Selalu berlaku pertengkaran kerana sifat curiga yang terlampau

4. Pergerakan sentiasa diawasi seperti orang bersalah.


Semua info ni saya dapat dari blog cintadearhaniey

Buat search kat uncle google then dapat la info tersebut. Saja nak share dengan semua. Untuk kegunaan sendiri juga sebenarnya. Heheheheh.. Apa2 pun, terpulang pada diri masing-masing.

0 maklumbalas: