Followers

Kenape ramai sangat berdendam dengan aku?

Monday, December 28, 2009
Harini nak guna bahasa kasar sikit. Lantak korang la nak pikir ape. Even aku dah lama tak update blog tapi aku still blogging...

Beberape hari lepas, ex partner aku yang student tu bagi meseg kat aku. Meseg maki hamun dengan kata kesat, marah2, ugut nak pukul aku, nak bagi aku maty.Aku tak tau nape benda yang dah lepas hampir setahun 3bulan tu nak diungkit2 sekarang?Lepas tu maki2 aku macam orang tak ingat dunia. Kalau aku copy & paste meseg dia kat blog ni, mesti korang marah juga. Ayat orang takde adab!Banyak benda yang dulu dia cakap lain, sekarang dia cakap lain. Mungkin betul cakap orang. Time sayang, semuanya baik, semuanya betul, semuanya indah. Tapi bila dah start membenci, semuanya salah, semuanya tak baik, semuanya tak betul! Semua meseg2 dia aku balas juga tapi tiada sedikit pun kata2 maki hamun ataupun marah macam yang dia bagi kat aku. Aku tak nak jadi orang bodoh dengan layan orang tu sama macam dia layan aku. Aku masih ada adab sebagai orang ISLAM! Aku biarkan je ape dia nak maki aku sebab yang berdosa dia. Bukan aku pun!

Semalam jumpa my yunk. Dia datang Melaka. Then dia baca meseg tu. Dia kata boleh buat report polis sebab ex aku tu ada nak ugut nak bagi aku mati. Means nak bunuh aku la kan??Tapi aku cakap dengan yunk, aku masih ada rasa perikemanusiaan. Aku taknak buat orang...

Hari ni plak aku blogging pada satu blog ni. Then ternampak title entry my ex. Dia seorang blogger. Aku taknak cakap detail sebab aku tau ada yang tau siapa dia. Lagipun dah terang2 dia tulis entry tu untuk aku. Hal aku dengan dia pun dah lama berlalu. Aku tidak berdendam dengan dia tapi aku cuma benci je kat dia. Aku ada hak untuk rasa benci pada orang lain kan?Dah tentu hati dan perasaan aku. So memang aku ade hak la. Entry tu gak macam cakap hal buruk pasal aku. Tapi ex aku tu tak tahu hal sebenar antara aku dengan ex aku yang lain. Yang dia maksudkan dalam entry dia tu. Aku tak kisah sangat kalau dia nak pikir pape pun even benda tu tak betul sebab Allah lebih mengetahui segala-galanya. Yelah. Ex aku pun tak tengok sendiri hal aku dengan ex aku yang lain tu. Manusia boleh pikir macam2. Tapi kalau dia rasa aku memang bersalah. Its up to u. Nak benci kat aku, nak berdendam kat aku, nak menyampah dengan aku. Suka ati dia la. Itu hak dia yang aku langsung tak bantah!

Bila korang semua baca entry ni, mesti korang rasa aku ni jahat sangatkan sampai ex2 semua nak marah aku, benci kat aku...Kan???Tapi aku tak kisah pun apa korang nak pikir. Aku cuma risau apa yang my yunk akan pikir. Mesti dia pikir aku memang jahatkan?Tambah2 dia masih dalam proses untuk mengenali aku. If 1 day kami betul2 seyes, dia betul2 sayang aku, mesti dia pun terima je baik buruk aku. Tapi kalau hubungan kami tak panjang, agaknya dia akan cakap macam ex2 aku cakap ke?Erm..entahla... Hati manusia ni kita memang tak boleh nak jangka...

Orang salu cakap what goes around comes around. Terutama bila dia dilukai oleh someone dan dia rasa someone tu akan terima naseb yang sama di kemudian hari. Tapi penah tak kita pikir, apa yang berlaku pada kita hari ini, mungkin balasan pada apa yang kita dah lakukan dahulu. Aku salu pikir benda tu. Bila aku terluka, mesti sebab dulu aku penah lukakan ati orang. Bila orang marah2, benci aku. Mesti aku penah buat macam tu dulu. Kalau partner aku tinggalkan aku, mesti aku penah tinggalkan partner aku. Takde manusia yang kat dunia ni tak penah buat salahkan? So aku memang salu pikir apa salah aku dulu. Masa aku masih muda remaja. Tak matang. Tak pikir panjang. Tapi aku redha je apa yang berlaku pada aku.

Semalam mase my yunk antar aku balik umah. Dia ada pesan, kalau ada orang cakap bukan2 pasal aku, jangan layan sangat. Jadi matang. Orang memang boleh cakap macam2, kita terima je. Mungkin memang kita yang bersalah. Tapi jangan lawan balik apa yang orang tu marah kita. Biarkan je... So entry yang aku tulis ni bukan nak marah balik pada sesiapa yang berkenaan. Cuma nak tulis apa yang aku rasa. Inikan blog aku. Suka ati aku la nak tulis ape pun kan???
Kalau korang tak suka, tak payah masuk blog ni. Habis cite. My yunk pun sebenarnya tak tahu pun pasal ex2 aku sebab awal2 lagi dia dah pesan. Dia taknak tau about my past. Dia cuma nak tau diri aku sekarang dan masa hadapan. Thats all!

P/S: Maaf yunk. Even u dah pesan jangan tulis pasal u kat blog i ni, tapi i tulis sikit2 je. Takpekan?Tak marahkan?huuuu :P

15 maklumbalas:

  1. Capo Grande said...:

    xpe yunk...i xmarah u pun...i lap u :-*...

  1. chenta said...:

    u lap me? i lap u back!
    hahahahaha

    mane gambar aritu?

  1. Capo Grande said...:

    u lap my back ke u lap me back...huhu...

    gmbr ada dlm blog...ke nak sume???

  1. me said...:

    i lap u 3..haha..besh la bace entry kali nih, panjang, berbisa n beremosi..keep up the gud work!..clap2..

  1. chenta said...:

    capo : lap u back la..not lap ur back..hahahahah..
    gambar sudah diambil.gambar satu tu aje...

    me : i lap u 4!thanks...clap2!

  1. ++d++ said...:

    entry yang penuh mesej dan penuh cerita...:)

  1. chenta said...:

    entahla d..entry tu cume meluahkan ape yg sy rasa...

  1. ++d++ said...:

    ooh..
    takper..
    kat sini mmg tempat luahan hati dan rasa..

  1. eazlye said...:

    saBar jek Lar..nih aKuh nk baLik jB pon nk kene ngadaP ibu merTua ku nih...ngN budak keciK yg keje nk maki2 biNi akuh jek....

    xphm akuh ngn duNia niH....ke aKuh yg xreti nk paham...huhu :)