Followers

Boleh ke tak?

Monday, November 30, 2009
Boleh tak anda semua berbaik dan menjadi kawan pada ex anda?

Kalau saya, boleh.Selagi ex itu tidak menyakitkan ati saya dan buat saya marah...

Sekarang pun masih ada dua orang ex saya yang stil contact2 dengan saya dan hubungan kami masih baik even masing2 pun sudah punya partner..Tapi ada gak ex yang sudah terbuang dari ingatan dan idup saya...Contohnya...

Ex boy saya masa saya study diploma dulu.

Lepas kami break up, dia pun automatik punye gf. Maybe mase kami couple, dat gurl memang ada scandal dengan dia kot.Entahla...

Lepas putus, memang kami takde la contact2 sangat pun tapi kami tak bergaduh pun. Baik2 je.Sampai la satu hari tu, i n my sis g mid vallley.Time tu memang ramai sangat orang sampaikan my sis tertinggal ke belakang. Bile i dah berjaya meloloskan diri dari orang ramai tu, i toleh ke belakang semula untuk cari my sis. Dan mungkin dah takdir tuhan, ex boy i tu ade belakang i dan my sis belakang dia.

So dalam kegugupan tu, sempat la i angkat tangan, say hye n smile..Dia pun macam terkejut.

Tapi sekadar itu je la.Dia pun tak cakap pape.Just smile back to me..

Then tetiba i dapat msg dari ex boy i tu..Dia tulis

"Kenapa u tegur i?Len kali kalau jumpe, u tak payah la tegur i"

What da F*** la dia ni??Salah ke tegur?Even dah putus, tapi dia masih kawan i...So salah ke nak tegur?Lagi pun just say hye je pun..



Then i trus la membalas yang i takkan tegur dia lagi lepas ni kalau i jumpe dia kat mane2.I akan buat2 tak kenal dia dan i pun takkan ganggu idup dia lagi dan tak anggap dia kawan i lagi.

I buang no hp dia. Buang dia dari list frens kat fs i. Memang i dah tak nak ingat pape pasal dia lagi!

Tapi sekarang, dia plak sibuk2 nk kawan balik dengan i.Asyik2 minta no hp. Bile i tak layan, dia minta kawan2 i plak. Dah tu, ajak i kuar lepak2.Eh, pe kes ni?Kan u sendri yang tak suka i kawan dengan u lagi..

Ada lagi beberapa orang ex yang trus lost contact dengan i.Puncanya lebih kurang macam tu la..Carik gadoh dengan i, sakitkan aty i, buat i marah..Mentang2 dah ada partner barukan.

Kalau korang plak macamane?

28 maklumbalas:

  1. shajimy said...:

    saya buley ajee...tapi my ex2 pulok xbleyy...
    pada firasat i mugkin sbb u dah bkerje tu yg xbf u cri u blik kot??

  1. chenta said...:

    kalau i dah kje pun, pe kaitan dengan dia..
    tak paham betul la..

  1. .i ade 2ex

    .ex 1st dah keje, polis
    .yg die ni mmg menyakitkan ati
    .pura-pura baek dgn fmly
    .dlu tym kiteorg tgh konflik, ckp x de gal laen
    .tp bile kuar date, hp x pena nk tnjuk, asek sorok je
    .i yg byk kwn laki pn, slmber je letak ats meja
    .then afta kiteorg clash, die nk baek2 ngan i
    .bru2 ni, die kol ckp sedey gf die kawen ngan laki laen, plhn kuarga
    .die lmbt masuk minang
    .i tnye die, brp lame kwn dgn pmpuan tu?
    .die ckp, da 2-3 tahun
    .fcuk off ah, tym tu die dgn i lagi
    .haish, sbr je la intan

    .yg 2nd ni, i nk baek3 dgn die, tp die x nk
    .ikut sgt ckp mak, nk kawenkan dgn plhn fmly
    .nth btul nth x
    .mebi sbb nk lepaskan diri dr i

    .skng, both ex i mls nk layan
    .menyakitkan hati
    .arghhhhhh grm3!!!

    .terpnjang plak luahan prasaan
    .hahaha ;p

  1. chenta said...:

    tak pe cik intan..
    its ok..

    itula..
    dorg yg start carik gdh..menyakitkan aty..so dr kite skt aty dgn dorg..baek kite back off je dari dorg kan?

  1. sHe~ said...:

    pd pendpt sy,cewah mcm nk wat esei plak.
    hehe xdela,pd pendpt sy tak salah berkwn dgn ex kot.disebabkan sy setia,sy cuma ada sorg ex je,hahahahaha (pdhal tanak ngaku tak laku,kan.lalala)

    dgn ex sy tu,mmg kami ni kwn baik sejak form2 lg,cuma ape nk buat mase form4 terjatuh tangga,hahahaha.so 2tahun kmudian ptus sbb beliau nk kembali stret(dh mmg dia stret).
    mula2 susah nk terima tp lama2 kami back to basic,as bestfriend.smpaila skang.even skang pun kami kongsi2 cerita byk2 benda even dia selatan,sy di utara.dan sy hormati dia bila dia nk jd stret,bukan ke itu yg terbaik,kan :)
    even sbb dia penah mnyenget dgn sy,so sy takperlulah kaver line dgn dia.makanya dialah satu2 nya kwn sy yg ley sy bertrustrg.hehe.

    so konklusinya,tak salah berkwn balik dgn ex as long as dia tak sakitkan kita mcm yg cik sya ckp.dan as long as kita dan dia ley trima knyataan.
    lgpun sy bkn jns yg suka gaduh2.
    tp ada jugak yg mmg susah nk jd kwn balik.
    cheers!:)

  1. chenta said...:

    ye..
    setuju dengan she..
    selagi dia tak menyakitkan aty kite, mmg kite leh kwn semula..tak baek memutuskan tali persahabatan..wah,gitu!

    kalau dua2 ok each other, mmg takkan jadi musuh pun..
    sebab sya pun tak suke nak gaduh2 ni..

  1. aSh aBd Rahman said...:

    boleh je kawan balik.. tp cam ur kes ni.. oh please.. just get off.. buang mase layan..

  1. chenta said...:

    tau takpe..
    naseb u sokong i, ash..
    sayangs u lebih!

  1. terlambat ke aku dgn topic nie???
    x kira nk tumpang sekaki gak...!!!

    secara jujurnya..aku xkn berbaek2 dgn mane2 ex aku... tp...realitinye skrg ex aku slalu mengadu nasib pd aku..well..tepuk dada tanya hati..selagi x menyusahkan diri sendiri.
    (lgpun nam taun kapel dgn dia...family pun tau beb!! )

  1. chenta said...:

    tak terlambat pun u nak komen shark...

    itula..tepuk dada, tanya hati sendiri...

  1. Biasa lah lumrah kehidupan

  1. chenta said...:

    ye..begitu la lumrah..pasti hampir semua org mengalaminya..

  1. cik bb... 1st nk inform yg my blog ade 2 person yg conduct. so 4 da 1st comment came from fye n yg ini dr shark.
    hehe....
    for me...ape salah nye nk contact blk ex. tny kabar...tny perkembangan. as b4 kn tido sekatil...mkn sepinggan. xkn pas clash trus nk lupe diri. tp 4 ur case, ur ex yg wat hal, dlu berlagak, skrg terkedek2 nk cri u balik. lau i ade ex mcm tu...

    blah la wei!! g mampos!!
    xgune nk lyn manusia camni.

  1. chenta said...:

    to shark : owh...itu fye ye..maaf..silap..hahaha..kamu kene letak nama la bile komen..shark or fye..sng sy..hehehehe

    yeah!kamu pun same mcm sy kan..kalau ex dh buat hal dulu, go to hell la!tak kuasa den nak melayan..kan?kan?kan?

    erm..no ex boy ye..no tidor sekatil..ehheheheh

  1. Solehah said...:

    hurmpp...klw i jgn harap nak berbaik ngan ex...bukannya ape...sbb semua ex benci kat i, sbb i ni jahat dulu.hahaha(gelak jahat)..xdala jahat sgt,nakal je..satu lagi, klw berbaik mst tringat kenangan dulu2 then i ni jenis ludah xjilat balik..

    lagipun kbnyakan ex i ni ada scandal laen mase ngah kami kapel...tapi dia xtaw yg i menduakan dia dulu..ahahhh..lastly dia dpt taw..trus benci i...kikiki..skrang da pencen jdi mcm tu..hihihi..

  1. chenta said...:

    to solehah : bagus la mcmtu...jd jujur dan setia ye dlm perhubungan kamu..nnt partner kamu pun akan jujur n setia dgn kamu..

  1. ++d++ said...:

    cik bb,
    saya nak kawan dengan ex saya xder hal..selagi dye xmenyusahkan saya..
    tapi dalam hal saya lak terbalik..partner ku pulakk tak suke..dye duk ingat aku nie ader hati ngan ex-ku lagi2 one of blogger..adehhh nak blog pon payah..ngee

    tapi kalo part u tu..
    i rasa better get off xpayah nak layan orang macam tue..dye maybe nak take advantage dari u jer..

    xmo..xmo..xmo..xmo kawan yer..:)

  1. chenta said...:

    baek incik d..
    tenkiu so much!

    ala..partner..semua mcm tu..semuanye jeles kalau partner dorg masih contact dgn ex2 nye lg...

  1. Lok said...:

    kemungkinan masa itu lelaki kamu sgt egois....kini dia mnyesali perbuatan pada kamu...
    masakan pula dia berbuat bgitu
    mayb, dia ingin berbaik smula dgn kamu sbgai kawan..

  1. chenta said...:

    lok : sya tak nak berbaik dengan dia lagi..cukup la dengan pe yg terjadi

  1. Lok said...:

    sungguh teruk kah dia smpai kamu begitu benci sma dia...

    dr segi kamu crite..
    dia xpernah mmbenci kamu...
    dia hanya ingin berkawan smula..

    ak dlu mcm kamu
    tp kini aku kawan jugak dgn ex pacaran ak..sudah tiba masanya kamu pkirkan chenta..

  1. chenta said...:

    lok : kalau dia tak membenci aku sama sekali..aku tetap tidak mahu berkawan dengan dia lagi.

    i tak nak pkr psl dia lagi..kamu dgn i tak same lok..

  1. Lok said...:

    kenapa tidak mahu?
    sungguh kecian si jejaka itu diperlaku sbgini oleh kamu...
    mungkin dia sudah sedar atas kesilapan dia yang lampau pada kamu....

    antara kamu dgn dia...
    sudah lama ke bercinta?
    ada bnda buruk yang dia bt pada kamu ke?

    maaflah bertanya hal-hal ni pada kamu...aku hanya mmbrikan pandangan sahaja....

  1. chenta said...:

    lok, kenapa ye..kamu banyak back up dia??

  1. Lok said...:

    tiada kepastian yang aku backup sama dia...
    ak berdri d atas pagar...
    tidak memihak pada siapa-siapa...

    ak tertarik dgn penulisan kamu ttg boyfren kamu....itu shaja..jgn di salah ertikan ya....

    kamu terasa sunyi?crklah si dia...

  1. chenta said...:

    bukan boyfren tetapi ex boyfren...

    even sy sesunyi mane pun lok, sy tidak akan mencarik dia.

  1. Lok said...:

    sungguh menebal perasaan kamu...
    ak simpati dgn nasib seorg lelaki yang telah berchenta dgn kamu...

    hadapilah dengan senyuman
    cik chenta...

  1. chenta said...:

    lok, sy cuma berharap sy akan berjumpe lelaki yg lebih menghargai sy...

    kalau sy syg seseorg, sy akan syg sesungguhnya..
    tapi kalau sy dah terluka dgn seseorg, mmg susah utk sy trima dia lg..