Followers

Kesian tak?

Thursday, October 22, 2009
Kesian tak kat aku?

Kesian pasal pe plak tetiba ni..Huhuhu

Tadi merayap kat blog incik froggie..Tetiba bace entry dia pasal lapor diri keje kerajaan ni..Dan aku pun mengomen tentang pengalaman aku lapor diri dulu. Dan tetiba aku ase nak cite lebih details kat belog ni..huhuh

Cite cmni....
Aku lapor diri mase 24hb Mac 2009 kat Present 2, Putrajaya. Sehari lepas besday aku yang ke 21 tahun. Parents aku tak dapat antar aku lapor diri kat putrajaya. Hanya akak aku je dapat antar. Itupun kebetulan dia ade keje kat sane. Kalau tak confirm aku kene g sorang2, bawak beg berat tu. Pagi2 lagi dah g sebab nak elakkan jem. Bertolak dari Seremban terus ke Putrajaya. Sampai awal la, tapi ujan plak..Dugaan betul..Dah lapor diri tu, tunggu dari pagi sampai ke petang. Lame tau.Sampai akak aku asyik bebel je bile nak abes. Asyik call aku, marah2.Memang tensen. Lastly aku dapat surat, kene lapor diri kat KSM.Itu baru kementrian.Blm jabatan lagi.So malam tu aku tido kat umah org yang aku tak kenal.Terpaksa ok sebab akak aku balik seremban dah. So tido la umah tu. Malam tu pkr la cmne nk g KSM esok pagi.Pkr bus nak kene naek, nak gerak kul brape..Takut wei!Tapi nekad je la..
Then, esoknye berjaya juga aku sampai menaiki bus dari Present 9 ke Pascel D..Kot la KSM kat situ.Lupe plak.Lame tak g sane..Hehehehhe..Kat KSM tunggu lagi seharian. Buhsan dan sungguh terseksa menunggu dari pagi hingga ke lewat petang. Dalam kul6lbh camtu, baru aku dapat surat yang mengatakan aku ditugaskan di jabatan..... , Melaka.Aiyak!Camne aku nak g Melaka ni. Sekarang dah kul6lbh.Esok pagi dah nak kene lapor diri kat Melaka. Nak g naek bus ke.Sempat ke nak g pudu ni.Barang banyak plak tu.Dengan beg, bantal yang ayah soh bawak, tikar yang mak soh bawak.Uish...berdebar2 gak. Naseb ade akak tu pun nak lapor diri kat Melaka.Tapi dia memang orang melaka.So akak tu ajak aku balik Melaka malam tu juga dengan dia. So balik je Present 9, terus berkemas. Dalam kul10lbh camtu, akak tu datang dengan husband anak dia yang comel tu.Sampai ke melaka, kul12tghmalam.Aku tumpang umah akak tu. Esok paginya, akak tu tolong antar aku ke jabatan aku dulu.Tapi alamat yang aku dapat alamat lame. Jabatan tu dah berpindah dari bandar melaka ke Ayer Keroh. Aku yang memang taktahu pape ni, cuak lagi. Akak tu dah g lapor diri kat jabatan dia plak. Time tu la aku call bapok even time tu aku dah berjanji dalam diri untuk tidak contact dia lagi sejak dia tinggalkan aku untuk gadis lagi.Aku terpaksa ye!Dia la amek aku dan bawak ke Ayer Keroh. Petang tu, aku amek barang2 aku kat umah akak yang tumpangkan tu, ke umah makayah bapok. Duduk 2ari je, then terus pindah ke umah sewa aku sekarang..Sangat mencabarkan?Bayangkan kene berdikari seorang diri, tanpa ade banyak duit di tangan, tanpa ade transport, kesuntukan masa.Tapi alhamdulillah. Aku berjaya tempoh semua tu dan aku pun dah keje kat sini hampir 7bulan..heheheheh

Tapi sedih tak kat aku?Kadang2 aku tengok orang lapor diri, ade family yang antar dan teman. Ade akak kat opis aku ni, mak n adik dia siap teman dia kat umah sewa selama 2minggu mase dia memula keje..Aku?Sorang2 je..Tapi aku tak salahkan mak ayah aku sebab dowg pun sibuk.Adik2 aku pun sekolah lagi.So aku memang memahami la...Korang plak ade pengalaman macam aku tak??

12 maklumbalas:

  1. shajimy said...:

    huaa..sangat ksian kmu lpor diri sorg2... npe ek JPA nie tak terus bagi jek surat penempatan? sangat menyusahkan... xperience i time lapor diri takde lar cam u coz parents hntar... tpi kcian kat parents i mununggu n menunggu... 1ari kat JPA..then soknye htr ke KDN..tggu lgi smpai lar ke ptg... soknye g B.Aman tggu 2 ari untuk thu kat mner dtmpatkan...(GILERS!!!) then ptg baru tahu penempatan kat maner..sok kena lpor diri di muar...sgat2 la myusahkan!! why not pos jek surat penempatan dari awal? wasted times n $$$$...

  1. chenta said...:

    yeah..setuju dengan kamu sesangat!

    tpkan ade gak kwn sy yg trus dpt surat kat mane penempatan mereka..tp itu ikut jawatan gak...

    papepun, kamu lg bernaseb baek dr sy..

  1. shajimy said...:

    Ye...nsib my parent sgat sayangkan sayer..(perasaan)(^^,) so dapat duit claim + tunggakan gaji yg beribu tu, i bagi lar kat my parent..huhuhu... 1st time i ingat i ditempatkan kat putrajaya taw... my parent siap riki kat mner umh sewa...(luv u mom...)
    tapi u punyer storyz lagi sadiss lar...

  1. chenta said...:

    i pun igt i kat putrajaya tau..
    ade gak i tnye member2 utk umah sewa..umh yg i stay mlm tu pun hasil dr carian umah sewa..kalau i kje putrajaya, mesti i sewa umah tu kot..huhuhu

    ala..duit tunggakan beribu tu pun i bg my parents tau!
    anak yg baekkan?
    huhuuhu

  1. chenta said...:
    This comment has been removed by the author.
  1. atikullah said...:

    pengalaman i lagi la....teruk..pk balik tak tahu camner boleh survive,tempat i posting lagi parah, tapi dah lepas pun..so..jadikan pengalaman yang paling berharga.

  1. ++d++ said...:

    chenta,
    kamoo experience yang sangat bes..
    saya pulak ingat kene posting luar dr kl yerlah
    saya dah aim nak pi tempat-tempat lain
    masa lapor diri tue berdebar2 gak coz time tue x diberitahu mana tempat kan.
    so ader 3 pilihan selangor putrajaya or luar negara
    cam takot2x gak lah dapat yang tempat pelik2x..
    last2 dapat damansara oklah kan..
    tapi agak penat masa dapat surat tue terus kene pi kementerian tue..
    dah lah tue kene tunggu 1 bulan nak tahu kene pi bomba ker jabatan lain-lain
    adesss
    keletihan ,
    tapi agak kesian orang yg saya kenal time lapor diri
    dah lah mengandung ,kene pi merata2 tempat...
    aleh2x kene balik negeri dye jugakk hampesss

  1. chenta said...:

    erm..msng2 ade pengalaman yg berbeza..tp pengalaman tu la yg bt kite kenal ramai org, alami mcm2...best sebenarnye semua tu..

  1. chenta said...:

    sian i kan froggie...

  1. Chica said...:

    experience ai? ermm....
    xder yg menarik.. biasa2 jer..~
    pergi kursus jer parents anta...
    the rest, sdn bhd~!
    hehe~